13. 7. 2016.

Da li je bolja PVC ili ALU stolarija?

...ili koju stolariju izabrati


Ovo su najčešća pitanja koja postavljaju kupci pri izboru stolarije. Ipak, kada se stvari raščlane - ova pitanja se prvenstveno odnose na prozore budući da su oni procentualno i površinski više zastupljeni nego vrata. Prozori su i više izloženi različitim klimatskim uticajima koji, više ili manje, dan za danom, vrše mikroštećenja što praktično i određuje njihov vek trajanja.



Namera ovog posta nije da ulazi "u sitna crevca" i detaljno objašnjava zašto je jedna vrsta stolarije bolja od druge već prikaže zbirni pregled - prednosti određene stolarije i ostavi vama odluku šta ćete izabrati.

NAPOMENA: ovde pričamo o PRAVOJ stolariji izrađenoj od PRAVIH profila, sa standardnim staklom i okovom a ne o kopijama iz nama tako (trgovinski) dragih bliskoistočnih i azijskih zemalja.

Kriterijumi za ocenu kvaliteta stolarije

Pet kriterijuma po kojima ćemo birati koja je stolarija bolja su:
CENA, VEK TRAJANJA, TOPLOTNA I ZVUČNA ZAŠTITA, EKOLOGIJA I UGRADNJA i SERVIS

Cena stolarije

Da se ne lažemo: cena stolarije igra veliku ulogu u izboru prozora i vrata. Nekada i presudnu. I tu je PVC stolarija u prednosti budući da je jeftinija. Dakle: PVC - ALU 1:0

Vek trajanja stolarije

Ovde je prednost na strani ALU stolarije budući da je postojanija i otpornija na vremenske uslove. Imamo izjednačenje: 1:1.

Toplotna i zvučna zaštita

PVC stolarija ima bolju toplotnu zaštitu od aluminijumske i, samim tim prelazi u lagano vođstvo: 2:1 za PVC stolariju!

Ekologija

Reciklaža ALU stolarije je jednostavnija, sa manje štetnih otpadnih zagađivača u odnosu na PVC stolariju koja je tu nešto problematičnija pa imamo stanje 2:2.

Ugradnja i Servis

Za dobre majstore ugradnja i jedne i druge stolarije je rutinska stvar i što se njih tiče - ne prave značajnu razliku. Ipak, PVC stolarija "traži" nešto više angažovanja oko podešavanja već prvih meseci upotrebe tako da ovde bod ide na stranu ALU stolarije pa je konačni rezultat 3:2 za ALU stolariju!

REZULTAT

Može se reći da je ALU stolarija "za malo" pobedila u ovom poređenju. Ipak, neki kriterijumi za svakog od nas nose više bodova. Recimo, ja ceni dajem 2 boda kao i toplotnoj i zvučnoj izolaciji pa je moj skor 4:3 za PVC. Istu procenu možete i vi napraviti i naći koje je optimalno rešenje baš za vaše potrebe. U svakom slučaju, dobro razmislite pre nego što kupujete i, ono što je bitno, raspitajte se i potražite tuđa iskustva. I o vrsti stolarije i izvođaču. Dobar kredibilitet i kvalitete uvek pobeđuju i najagresivniju reklamu!

--------

Autor posta je čist amater koji voli detaljno da istraži sve pre nego što otvori novčanik... pa uzmite to u obzir posle čitanja posta. Ako imate drugačije mišljenje i/ili iskustva - ostavite komentar - svaki savet i iskustvo je dragoceno!

PVC Amater

1 коментар:

  1. Pvc stolarija25/3/19 19:00

    ako treba da se bira ipak pvc stolarija .. za mene su dovoljni razlozi sadrznai ovde http://pvc-stolarija-prozori.blogspot.com/2016/07/da-li-je-bolja-pvc-ili-alu-stolarija.html

    ОдговориИзбриши