21. 5. 2017.

Iskustvo sa PVC prozorima - iz prve ruke

Prošle jeseni ugradio sam nove PVC prozore. Dobro, nisam baš ja ugrađivao već stručna ekipa specijalizovana za ove poslove. Ali, šta da se radi kada nam je jezik takav: ošišao sam se, izvadio sam zub, sazidao sam kuću… Multipraktik… Ali, manimo se jezičkih nesavršenosti i vratimo PVC stolariji.

Novi PVC prozori sa prednje strane

Dakle, od ugradnje je pošlo više od osam meseci – dovoljan period da iznesem svoje iskustvo i ocenu i  o samoj montaži stolarije ali i njenom kvalitetu. Naravno, osam meseci je dovoljno dug period i za proveru funkcionalnosti prozora jer su prošli kroz jednu zimu. A zima je, zna se, strog sudija kada je stolarija u pitanju.

Prvi kontakt


Moji jadni drveni prozori, vapili su za penzijom. A moj račun za grejanje je pokazivao ozbiljne skokove u toku hladnih meseci. O buci u stanu, promaji, otpadanju farbe sa prozora neću ni da trošim vreme.

Obratio sam se ekipi iz Lenaplasta – sa kojom sam imao odlično iskustvo od ranije. Za kratko vreme, izvršena su sva neophodna merenja i ponuda bila kod mene na stolu. Budući da mi je odnos cena-kvalitet i dogovoreno vreme trajanja radova odgovaralo – dogovor je pao i odredili smo datum za ugradnju.

Inače, samo merenje, ponuda, neke moje ekstra želje – sve je prošlo vrlo glatko i nisam imao osećaj da se pripremam da promenim 5 velikih prozora što je, realno, krupan zalogaj naročito kada kao ja baš i ne volite majstore po kući. Pogotovo one koji kada vidi i mali problem odmah zakukaju. Ma ne volim ni one kod kojih sve može. Ova ekipa mi se dopala jer su ukazivali na probleme ali i davali više mogućih rešenja navodeći koje su prednosti i mane istih.

Ugradnja PVC stolarije


Došao je i dan ugradnje, ekipa se pojavila tačno u dogovoreno vreme sa spremnom stolarijom i alatom i ništa u toku ugradnje nije zafalilo. Za manje od dva sata stari drveni prozori su bili izvađeni i odneseni na deponiju – usluga koja itekako vredi jer ne morate da razmišljate šta ćete sa starim, isluženim, kabastim prozorima – gde je staklo konstantno na ivici pucanja…


Stari drveni prozori su brzo bili uklonjeni...

Onda je nastupila ugradnja, pa fino podešavanje i… za nešto više od 3 sata moji novi prozori su zauzeli svoju poziciju za, nadam se, dug period. Sve u svemu – sa izbijanjem starih i ugradnjom novih – to je nešto manje od 6 sati rada.

...a novi prozori postavljeni

Spoljni pogled prozora sa gornjih slika (zadnja strana)


Bitan momenat je da je bilo jako malo prašine i da je u suštini u toku radova sve bilo mnogo čistije nego što sam mislio.

Majstori su otišli a vreme je počelo da teče…

Moji PVC prozori osam meseci kasnije


Iako veoma zadovoljan i izgledom i funkcionalnošću novih prozora, nisam želeo da napišem ni jednu rečenicu na blogu dok ne prođe određeno vreme i bar jedna zima.

Prozori sa gornjih slika - osam meseci kasnije


I evo utisaka:

Ukratko rečeno, Lenaplast PVC prozori  su se pokazali odlično:

  •          Račun za grejanje mi je manji ove godine za 20%
  •          Nema ni traga od promaje
  •          Prozori kao zvučni izolatori su fenomenalni – buka sa ulice je jednostavno nestala
  •          Zima ni najmanje nije uticala na bilo koji aspekt funkcionalnosti – sve je isto kao prvog dana posle ugradnje
  •          Održavanje se svelo na povremeno brisanje čistom mokrom krpom
  •          PVC komarnici za prozore već su zaustavili gomilu insekata sa kojima smo ranije muku mučili…Ima još prednosti koje vidim, ali čekam jesen da i njih iznesem na videlo… Sada PVC prozore čeka letnji test. Najavili su velike vrućine pa da vidim kako će se ponašati. Mada, ako su zimus na -18 funkcionisali bez greške, ne verujem da će ni 55 tropskih dana koliko najavljuju za ovo leto nešto ozbiljno učiniti… Ali, pišemo se…

Нема коментара:

Постави коментар