30. 7. 2016.

PVC stolarija – zaštitni znak brige o prostoru


Od kada se pojavila PVC stolarija je postala veoma popularna. Tražnja za PVC vratima i prozorima je stalno prisutna zato što ista brzo i nedvosmisleno pokazuje svoje prednosti.

Skraćenica PVC stoji za hemijsko jedinjenje polivinil-hlorid što znači da je sirovina za proizvodnju PVC stolarije poreklom iz petrohemijske industrije. Dobija se mešanjem petroleuma ili prirodnog gasa sa određenim solima uz dodatak filera.Gore navedeno znači da se PVC stolarija se proizvodi od plastičnih masa po već predviđenim šablonima proizvodnje i proizvodnim standardima. U proizvodnom programu moguće je naći vrata i prozore od PVC-a što, na prvi pogled, nije veliki asortiman, ali načini na koje se mogu kombinovati svojstva, boje, oblik i veličina su draž koju kupovina PVC stolarije omogućava.

PVC stolarija ili Drvena stolarija - šta je bolje?


Prvo pitanje koje pada na pamet tokom razmatranja kupovine PVC stolarije je: Da li je PVC stolarija bolja od drvene? Odgovor je nedvosmisleno da i evo par razloga zašto je tako:

1. Ne truli. PVC stolarija je jako otporna na dejstvo kiše, sunca, snega, leda, mraza i grada. Budite sigurni da će vrata od PVC ostati u funkciji dugi niz godina.
2. Laka je za održavanje. Plastične mase su po svojoj prirodi stabilne i slabo reaktivne tako da se prljavština teško „lepi“ za PVC stolariju. Isto važi i za stakla koja se koriste u izradi vrata i prozora.
3. Nije moguće da vrata i prozori „nabreknu“ kada se pokvase jer plastične mase se ne šire kada su nakvašene.
4. Nije moguće da se zolje ili slična gamad useli u kutije od roletni jer ne mogu da je probuše, a sama PVC neće instruliti.
5. PVC stolarija ima veoma visoku tačku topljenja tako da se u slučaju požara ne topi, štaviše ispoljava osobinu samogasivosti. Jedini način da se PVC stolarija istopi je u fabrici pod izuzetno visokom temperaturom što nas ujedno i dovodi do sledeće prednosti: reciklaža.
6. Pošto je reciklaža PVC stolarije redovna praksa manje je zagađenje koje nastaje putem industrijske proizvodnje i reciklaže u odnosu na seču i obradu drveta.
7. Laka i brza ugradnja. Proces teče ovako: majstor dođe, uzme meru, donese gotov prozor i isti dan ga ugradi.
8. Najbolje je ostavljeno za kraj. Ogromna ušteda na grejanju i hlađenju. PVC stolarija je takva da ne dozvoljava toploti da beži. Prema izjavi mog prijatelja koji je jesenas ugradio PVC prozore u svoj stan od  oko 50 kvadrata moguće je grejati stan sa kvarcnom peći na kojoj su uključena dva štapa i isti se jako brzo ugreje a jako sporo hladi jer toplota ne beži. Isto važi i za hlađenje. Prozori i vrata se lepe u okvire uz pomoću guste pene tako da nema šanse da „vuče“ ispod prozora.

Ovaj kratak spisak dobrih osobina PVC stolarije je napravljen u cilju sticanja pozitivnog utiska o ovim proizvodima na osnovu činjenica.

1 коментар:

  1. Odlicno predstavljene prednosti PVC stolarije. Dugo godina sam je izbegavala pod izgovorom da je skodljiva zdravlju, dok se nisam raspitala, a potom PVC stolarijom zamenila svu postojecu drvenu. Opet bih se odlucila za isto, samo ovaj put bih joj dodala boje.

    ОдговориИзбриши