18. 9. 2017.

Prednosti i mane PVC vrata

Činjenica je da su se PVC vrata (kao i druga PVC stolarija) već dokazala kao odlično rešenje kada je odnos cena/kvalitet u pitanju. Osim toga, izdržljiva su i imaju dug vek upotrebe. Međutim, njihova upotreba je takođe povezana sa nekim nedostacima i postoje ograničenja za njihovu primenu.

Sledi kratki vodič (bez ikakvog "šminkanja") sa informacijama o prednostima i nedostacima PVC vrata kako biste utvrdili da li su pravi izbor za vaše zahteve.Prednosti PVC vrata


Trajnost


PVC kao materijal ima odličnu izdržljivost i vrata izrađena od njega su otporna na različite vrste oštećenja. Takođe su antikorozivna i otporna na vlagu. Visoka izdržljivost ovog materijala daje vratima dugovečnost i izdržljivost u različitim vremenskim uslovima.


Održavanje


Lako održavanje je velika prednost PVC vrata. Za razliku od drvenih i čeličnih vrata kojima je potrebno redovno održavanje, vrata od PVC-a zahtevaju samo povremeno brisanje ili eventualno čišćenje mekim krpama i standardnom kućnom hemijom.


Izolacija


PVC vrata imaju dobre izolacione osobine i PVC paneli mogu doprineti energetskoj efikasnosti zgrade. Vrata su šuplja, sadrže izolacijsko punjenje i zapečaćena su uskim gumenim zaptivkom. Čak i kada su kombinovana sa staklom, korišćenjem dvostrukih zastakljenih panela mogu se poboljšati njihove izolacione osobine.


Cena


Vrata od PVC-a imaju niže cene i pružaju veću vrednost uzimajući u obzir njihovu superiornu trajnost. Nisko ulaganje u održavanje ovih vrata rezultira velikim novčanim uštedama.


PVC vrata su laka


PVC vrata su lagana i mogu se instalirati sa manje napora. Svakodnevno, ova osobina olakšava i jednostavan rad tj. korišćenje.


Mogućnost recikliranja


PVC se može potpuno reciklirati, što znači da se mogu dobiti kvalitetne sirovine za ponovnu proizvodnju istog materijala bez gubitka kvaliteta.

Mane PVC vrata


Postavljanje okova


Zbog osetljivosti i lomljivosti PVC-a, postavljanje okova na ovakva vrata je nešto teže nego kod klasičnih drvenih i metalnih vrata. Takođe, opravka oštećenih vrata je nešto složenija i kompleksnija.


Izlaganje suncu


Iako proces proizvodnje PVC-a poboljšava otpornost na ultraljubičasto svetlo, poznata je činjenica da se vrata PVC-a razgrađuju prilikom dugotrajnog izlaganja JAKOM sunčevom svetlu. Izlaganje suncu dovodi do promene boje (postaju bleđa) a postaju delimično i krhka. Ovaj aspekt je važan kada se razmatraju opcije za spoljašnja vrata gde fasade primaju direktnu sunčevu svetlost.


Izgled


Uprkos širokom opsegu boja i simulacijama materijala, PVC ulazna vrata ne mogu da se "nose" sa vizuelnom privlačnošću vrata izgrađenih od drugih materijala - naročito kada je drvo u pitanju.


Snaga


Lagan karakter PVC vrata ponekad može da bude na račun njihove snage. Ovo može uticati na sigurnosne aspekte spoljašnjih vrata.

ZAKLJUČAK


Uporedite prednosti i slabosti PVC vrata. Odluka je na vama koja ćete vrata izabrati jer vi najbolje znate koje su vaše potrebe.

Ako imate dodatnih pitanja ili komentara o gore navedenim stavkama (a i drugim PVC dodacima) - ostavite komentar pa da malo i prodiskutujemo :).

Нема коментара:

Постави коментар