22. 11. 2015.

PVC prozori - održavanje

Za normalno funkcionisanje PVC prozora neophodno je njihovo redovno održavanje. Na ovaj način ćete se rešiti neplaniranih troškova koji mogu proizići iz nebrige ili nepažljivog rukovanja.

Dakle, izdvojite malo vremena (najbolje dva - tri puta godišnje) i uradite sledeće:


1. Podmazivanje PVC prozora - Metalni delovi okova prozora, posebno ako su novi, često se nešto teže otvaraju i zatvaraju a rešenje za ovaj problem je mašinsko ulje. Dakle, nanesite fino mašinsko ulje u tankom sloju na metalne pokretne delove i - vaši prozori će raditi kao podmazani :) ;

Odrzavanje PVC prozora
Samo održavani PVC prozori garantuju dug vek eksploatacije

2. Pregledajte otvore za odvod vode i ukoliko je potrebno (ako su prljavi i zapušeni) očistite nečistoće;

3. Čišćenje stakla prozora obavljajte preporučenim sredstvima za pranje prozora i mekim pamučnim krpama;

4. Profile prozora čistite mlakom vodom i krpom a zaboravite na grube tkanine, četke i žice (one koje se koriste u kuhinji) kao i agresivna sredstva za čišćenje kao što su npr. različiti razređivači i aceton.

5. Vlaga na prozorima i zidovima. Kondenzacija. Buđ na zidovima... Niko od nas ne voli ni da pročita ove reči a kamoli da ih vidi na i oko svojih prozora i zidova. Ipak, to je danas neminovnost budući da savremeni PVC prozori uglavnom dobro dihtuju i time omogućavaju da se višak vlage iz vazduha skuplja na mestima gde je najveća temperaturna razlika. Rešenje ovog problema je jednostavno: redovno provetravajte prostorije, koristite aspiratore prilikom kuvanja i generalno trudite se da vam temperatura u prostorijama bude ujednačena tokom dana i noći. Uređaji za skupljanje viška vlage iz vazduha su takođe dobar izbor (naravno, ako imate para pošto cena i nije tako niska).

Sve u svemu, poštujući gornje savete - vaši PVC prozori će funkcionisati besprekorno dugi niz godina.