16. 6. 2019.

U susret Nedelji svesnosti o komarcima


...i ne, nije šala!


Sigurni smo da ste čuli o postojanju različitih datuma u okviru kojih se obeležavaju važna pitanja na nacionalnom i svetskom nivou, ali verovatno do sada niste imali priliku da čujete o tome kako Amerikanci u junu mesecu obeležavaju Nacionalnu nedelju svesnosti o komarcima!
Pomenuta nedelja dešava se od 23. do 29. juna, jer oni ovo pitanje svrstavaju u jedne od važnijih i to kao što rekosmo, na nacionalnom nivou. Borba sa letećim i zujećim dosadama ni nama nikako nije strana, budući da i kod nas počnu da se razmnožavaju čim krene toplo vreme.

Većina nas vrlo dobro zna koliko komarci mogu biti iritantni svojim zvukom, ujedom i nesnosnim svrabom na mestu ujeda koji može trajati danima. Na stranu što takođe estetski narušavaju izgled naše kože, iritacije od ujeda komaraca mogu poprimiti i ozbiljnije razmere kod dece i ljudi sa osetljivom kožom.

Razmnožavaju se tako što nakon ujeda ženski komarci odlaze i ležu svoja jaja tamo gde ima vode, tako da je kao preventiva vrlo važno da barem u svom okruženju vodimo računa o tome da se ne taloži voda na mestima kao što su saksije, gume, burad, kofe, igračke za decu u dvorištu, kontejneri za đubre, posudice za ljubimce i tome slično.

Međutim i komarci su u poslednje vreme evoluirali, tako da sve popularniji Azijski tigar svoja jaja leže još tokom jeseni na mestima gde će se potencijalno javiti voda s proleća. Ali, iako pokušavaju da nas nadmudre, postoje načini da se od njih sačuvamo, pre svega u vidu dobrih PVC komarnika koje ćemo postaviti na što više otvora u okviru prostora u kojem boravimo.

Komarnici - "odbrambeni zid" protiv komaraca


Uloga komarnika je višestruka, kako nas štiti od velikog broja insekata koji se javljaju tokom lepog vremena i neretko mogu da dospeju u unutrašnje prostorije u kojima provodimo vreme, odmaramo, kuvamo i time nam remete mir, ali i bezbednost. Takođe, PVC komarnici filtriraju vazduh, što još više znači tokom previše toplih letnjih dana i noći.

Naravno, kada smo napolju, potrebno je na kožu nanositi specijalne preparate koji će nas štititi od ujeda. Amerikanci su otišli i korak dalje, te su osmislili posebnu supstancu koja se stavlja na mestima gde postoji šansa skupljanja vode i koja tera komarce, a pritom ne postane otrovna za ljude, ali i životinje, čak i ako se konzumira!

Za sada nam ostaje da preduzmemo sve moguće mere kako bismo predstojeći talas lepog vremena proveli što bezbrižnije po ovom pitanju i uživali bez prepadanja od ujeda komaraca i njegovih posledica. Zato, ko već nije, neka se obavezno zabarakidira komarnicima i ne razmišlja o besanim noćima, pa makar samo od njihovog zujanja! PVC stolarija ima tu prednost da se i PVC prozori i PVC vrata - lako i brzo (montaža traje bukvalno par minuta) - mogu obezbediti od svih letećih insekata.
. . .

- nastaviće se -

NAPOMENA: Ovaj tekst je pisan par dana pre velikih vrućina i svega onoga što su nam donele. Pre svega mislim na rojeve komaraca i drugih insekata od kojih praktično ne može da se izađe iz kuće... Ali, o tome u narednom postu - jer ovo je ipak tekst posvećen Nacionalnoj nedelji borbe protiv komaraca koja samo što nije :).


Нема коментара:

Постави коментар