21. 6. 2016.

Nevreme u Pančevu kroz prizmu PVC prozora

Na dan 20. juna 2016. godine grad Pančevo je u sedam sati uveče snašlo nevreme koje je izazvalo veću štetu nego jak vetar i poplave koje su se desile 2014. godine. Naime, olujni  oblaci koji se lagano kretali nebeskim svodom grada ubrzo se pretvorili u gradonosne. Tokom pola sata Pančevo su zasipali ledeni projektili veličine od klikera do loptice za stoni tenis i ništa nije bilo pošteđeno.

Haos koji je ostavilo nevreme

Ispričaću svoje lično iskustvo. Čim sam čuo da počinje grad, odmah sam se dao u posao da pozatvaram prozore i spustim roletne, ali, jedna roletna se zaglavila. Prozori koji su stari bog zna koliko godina imaju tu tendenciju da budu problematični - naročito roletne. 

Nisam imao izbora, istrčao sam na ulicu i svom snagom vukao roletnu da bih je što pre spustio i zaštitio prozor od grada koji je direktno udarao baš na tu stranu kuće. Jao veselja, zasipa me kiša, grad me tuče dok pucaju crepovi i vetrobrani automobila.

Svaki peti automobil je teže oštećen


Nakon oluje ceo komšiluk je izašao da proceni štetu koja je bila pozamašna. Svaki peti auto je bio izlupan i izrazbijan a na svakom trećem su bila izlomljena stakla a fasade su bile izrešetane.

Zašto je ovo bitno znati? Zato što su oni koji su bili dovoljno mudri i na vreme ugradili PVC prozore nisu imali brige. Samo su spustili roletne i to je to.

Kada smo kod priče o roletnama pomenuta zgrada sa izrešetanom fasadom ima ugrađene PVC prozore i tek kada čovek malo zastane i zagleda se u spuštene roletne vidi sitne ogrebotine. Ovo uopšte nije naivna stvar. Led koji je razbijao metalne delove automobila (koji se po propisima prave da izdržavaju sudare sa drugim vozilima) nije uspeo ni da ogrebe PVC roletnu kako valja. Bilo kakav dalji dokaz o izdržljivosti roletne od PVC-a nije potreban jer je očigledno jača od metalne školjke automobila.

Zgrada "izrešetana" komadima grada i PVC prozori koji su odoleli


Dalje, pažnju ću skrenuti na PVC prozore koji nemaju roletne. Ovi prozori su isto dobili direktan udar grada i primetio sam neke bele naprsline na njima. Pomislio sam: gotovo je, komšija će morati da ih menja. Na opšte iznenađenje svih prisutnih pojavila se komšinica sa krpom i ležarno obrisala prozore. Prozori nisu popucali, beli tragovi nisu bile naprsline stakla već komadići leda koji su se smrskali usled udara o prozor.

Činjenično stanje je sledeće:
·         Prozori su u stanju da izdrže direktan udar grada i pritom da se ne oštete.   
·         Roletne su toliko čvrste i otporne da grad koji je veći od klikera ne može da ih ih ogrebe a kamoli da ih probije, tako da je izuzetno preporučljivo imati ih.


Iz navedenog se može videti da PVC prozor ispunjava svoju svrhu čak i u najgorem scenariju koji majka pririoda može da nam priredi. Poučen ovim incidentom pitanje izdržljivosti i funkcionalnosti PVC stolarije je nestalo iz mog uma, štaviše, drugo se nametnulo koje glasi: „Hoću li biti pametan kao komšija i samo elegantno spustiti armiranu roletnu ili ću opet da budem taj magarac koji koji vuče roletnu da proradi dok me grad mlati?“


Pančevac

Нема коментара:

Постави коментар