16. 6. 2016.

PVC prozori – drugačiji pogled

Prozori izrađeni od PVC-a su komad stolarije koji se naviše ugrađuje i najtraženiji je. Idući bilo kojom ulicom moguće je videti sve više i više belih ramova, tamnih i svetlih ramova, ramova sa teksturom drveta itd.

PVC prozori se prave po meri i ugrađuju da savršeno popune okno u kome se nalaze, kako bi se reklo „knap“. Ovaj način montiranja omogućava da se ispolji najbolja osobina PVC prozora koja je sprečavanje napuštanja toplog vazduha iz prostorije koja se greje. PVC prozori su sastavljeni montirani tako da je jedini protok vazduha kroz njih kada su otvoreni. To takođe znači da nema šanse da prozor „vuče“.

Moje lično iskustvo iz vojne službe potvrđuje ovu činjenicu jer sam dosta vremena tokom zime proveo sedeći leđima okrenut PVC prozoru i često sam  nasalanjao glavu na njega. Ništa mi se nije desilo a mali uljani radijator je za pet minuta zagrejao prostoriju do te mere da smo skidali zimsku odeću sa sebe. Nakon par sati kada se izgubila toplota ponovili smo postupak, par minuta grejanja za par sati osećaja kao da smo na plaži. Mogao sam bez prblema da gledam kako veje napolju jer prozori su takvi da ne magle i ne lede se.

Sa druge strane leto je doba godine u kome priroda nameće drugu vrstu izazova za koji se moralo naći tehničko rešenje. Kada je kombinacija jakog sunca i vrućine u pitanju postoje dva rešenja: roletna i zatamnjeno staklo. Roletna nije ništa novo ni revolucionarno. Teško je zamisliti prozor bez nje i svi znamo da je koristimo. Prednost PVC roletni je njihova izdržljivost na udare grada i nalete vetra koji je poznat po tome da neretko izčupa roletnu iz rama. Kutije u kojima su roletne nisu podložne useljavanju insekata jer nema šanse da ih isti probuše.

Zatamnjeno stalo je pogodno za klimatizoman radni prostor i za one koji strahuju od udara promaje. Takođe zatamnjena stakla garantuju privatnost ukoliko je Vaš prozor na nivou ulice jer svako ko se zagleda u prozor videće samo svoj odraz u njemu. Ovo mogu potvrditi svojim ličnim iskustvom jer nedaleko od mog stana ima poslovni prostor koji poseduje zatamnjene PVC prozore koje redovno koristim kao ogledalo da proverim svoj izgled pre nego što odem daleko od kuće.

U ovom smislu PVC prozori su meni prvom pružili drugačiji pogled.

Нема коментара:

Постави коментар