19. 6. 2016.

PVC stolarija i ekologija

Na sam spomen reči PVC - mnogima se diže kosa na glavi jer je ova reč postala sinonim za zagađenje i brda otpadne plastike. Da li je tako sa otpadnom PVC stolarijom? Pa da vidimo šta se događa kada PVC stolariji prođe vek trajanja i kada je vreme da se "preseli" na otpad...

PVC stolarija se pravi od materijala koji se dobijaju industrijskim putem. Naime, skraćenica PVC znači polivinil-hlorid što je, ustvari, plastični polimer koji se proizvodi u petrohemijskoj industriji. Tokom proizvodnje polimeru se dodaje fikser supstanca koja omogućava polimeru da se tokom grejanja lako oblikuje a da se pri istom ne otopi. Pri ponovnom zagrevanju polimer se oblikuje u željene profile koji će dalje služiti za izradu PVC stolarije.

Imajući gore navedeno u vidu, na prvi pogled, deluje kao da PVC stolarija predstavlja pretnju po životnu sredinu jer se proizvodi putem rafinacije petroleja ili prirodnog gasa uz dodavanje sintetičkih supstanci. To nije slučaj jer se PVC stolarija proizvodi tako da je njena raciklaža moguća i, štaviše, u praksi je neizbežna. PVC stolariju je dovoljno opet podgrejati u peći  i ona je spremna za ponovnu upotrebu bez gubitaka na kvalitetu.

PVC stolarija na otpadu
Ostali delovi koji ulaze u sastav PVC vrata ili prozora su takođe podložni reciklaži. Metalni delovi i staklene površine se recikliraju po istom pricipu kao i plastični elementi: pretope se i spremni su za ponovnu upotrebu.

Druga čar PVC stolarije je njena otpornost na vremenske neprilike. Plastika je sama po sebi otporna na vlagu i udare grada tako da slobodno možete da zaboravite na mogućnost truljenje okvira. Pošto nema truljenja okvira onda nema ni potrebe za farbanjem istih. Nema potrebe za skidanjem stare farbe bilo šmirglom ili razređivačem i nanošenja novog sloja farbe, koja je inače poznata po svojoj štetnosti po čoveka i okolinu. Znači, jednom kada montirate PVC stolariju u željenoj boji i dezenu ona se neće raspasti dugo, dugo godina. Ukoliko se raspadne ili ošteti do te mere da je popravka nemoguća onda se nosi na reciklažu. Ovim putem su, na ekološki način, pokriveni svi načini ulanjanja oštećene stolarije.



Ukoliko izvršimo poređenje sa drvenim prozorima za koje treba seći drva, provući ih kroz složen proces obrade koji uključuje usitnjavanje, profilisanje, glačanje i lepljenje, PVC stolarija iako se proizvodi iz naftnih derivata ima znatnu prednost sa ekološkog stanovišta. Takođe se mora uzeti u obzir i gore navedeno održavanje drvenih prozora iz godine u godinu.

Reciklirana PVC stolarija spremna za ponovnu ugradnju
Kao zaključak se može istaći da sa PVC stolarija znatno prednjači u odnosu na drvenu stolariju sa ekološkog stanovišta, mada kada se sve uzme u obzir, i povoljan ekonomski momenat je prisutan tako da se PVC stolarija može smatrati za dva u jedan ekološko-ekonomski paket. 

Нема коментара:

Постави коментар